Training Levenskracht

"In beweging" na ziekte of ingrijpende gebeurtenis

Training “Levenskracht”

Fysiek en mentaal herstel in beweging zetten

In 12 weken, met 2 x per week een bijeenkomst van ca. 1,5 – 2 uur, ga je werken aan je gezondheid/herstel en op zoek naar “je nieuwe zelf”. Je brengt jezelf met hulp van anderen fysiek en mentaal “in beweging”, zodat je weer beter in je vel zit, vitaler wordt of blijft, weer actief en sociaal verbonden in het leven kunt staan. Van daaruit is het dan makkelijker om je werk, vrijwilligerswerk of andere activiteit (weer) op te gaan pakken. Op een manier die bij jou en je huidige mogelijkheden (en beperkingen) past.

Voor wie:

Mensen uit Harderwijk of omgeving die kanker, hart- of longaandoening, of andere (chronische) ziekte, burn-out of ingrijpende levensgebeurtenis(sen) hebben (gehad) die er aan toe zijn te onderzoeken hoe ze verder willen met hun leven (en werk) en die letterlijk én figuurlijk in beweging willen komen.

Hiermee wordt de brug geslagen tussen het moment van “afronding” van de (hoofd)behandeling als gevolg van ziekte en/of andere ingrijpende gebeurtenis(sen) en weer aan de slag gaan in eigen of aangepaste vorm van werk, vrijwilligerswerk of een andere manier om verbonden te blijven in de samenleving te vinden.

Totaal aantal deelnemers per training is 6 – maximaal 12 deelnemers, waarbij we de groep vaak verdelen in kleinere groepjes van 2-4 personen. Mensen van alle leeftijden zijn welkom.

Tijd voor herstel en bezinning

Als je leven op zijn kop is gezet door een ernstige ziekte of (een) andere ingrijpende gebeurtenis(sen), is zo maar weer de oude draad van je leven oppakken niet altijd zo vanzelfsprekend. Fysiek en mentaal kan er zoveel gebeurd zijn, dat het tijd vraagt voor herstel en bezinning over hoe je nu verder kan en wil met je leven en werk.

Het programma “levenskracht” is bedoeld om – in de ontmoeting met elkaar – te zoeken naar nieuwe fysieke en mentale kracht en bewustwording, vanuit de holistische gedachte dat je lichamelijke gezondheid invloed heeft op je mentale kracht en je mentale (en emotionele) gesteldheid ook je lijf weer kan helpen te herstellen.

Het programma

1. Persoonlijke (mentale) levenskracht versterken: Ontmoeting van jezelf & anderen

Bijeenkomsten waarin een informatie over een thema wordt gedeeld en een opdracht of oefening wordt uitgelegd. Vervolgens worden in tweetallen of kleine groepjes ervaringen over het thema uitgewisseld en/of de oefening/opdracht gedaan. Soms binnen, als het kan wandelend buiten.

Belangrijk daarin is sociaal contact; mogelijkheid (desgewenst) met anderen die ook iets ingrijpends hebben meegemaakt te praten en elkaar te steunen op basis van gelijkwaardigheid (win-win).

Thema’s die aan de orde kunnen komen zijn:

 • Kennismaking: Wie ben je en hoe ben jij hier gekomen …
 • Positieve gezondheid: Hoe zit dat er voor jou uit; wat kun je beïnvloeden; waaraan wil je werken?
 • Landkaart van je leven (creatieve opdracht)
 • Persoonlijke effectiviteit & drijfveren; Labourmodel
 • Jezelf opnieuw ontdekken (talent, drijfveren; waarden, passie)
 • Positiviteit “leren”: kleine, praktische oefeningen; anders leren kijken, ervaren, waarderen
 • Energie: Praktische tips en psychologische inzichten
 • Rouw en verlies; Veranderingscurve; Omgaan met (en luisteren naar) emoties als angst, verdriet, boosheid, frustratie; luisteren en leren vragen wat je nodig hebt
 • Drempels overwinnen, loslaten;
 • Hulpbronnen gebruiken
 • Wet- en regelgeving
 • Weer aan het werk of een andere activiteit oppakken: Hoe pak ik dat aan?
 • Wat kan ik nú (en wat op langere termijn); cirkel van verlangen en cirkel van mogelijkheden
 • Verkenning & uitwisseling van mogelijkheden & activiteiten.
 • Actieplan

Energie & (focus van) aandacht

Na een eerste kennismaking staan we stil bij waar jij nu staat in je leven en wat daarin belangrijk voor jou is. We maken gebruik van het model van positieve gezondheid, veranderingscurve, tekenopdrachten (waar je niet creatief voor hoeft te zijn). Met andere oefeningen gaan we werken aan inzicht krijgen in waar jouw energie naar uitgaat en hoe je die beter kunt bewaken. We brengen (potentiële) hulpbronnen in kaart en kijken naar wat je mogelijk weerhoudt om die in te zetten.

Daarmee komen we dan ook op hoe jij als persoon in elkaar zit en wat je drijfveren zijn. Waar loop jij eigenlijk warm voor? Welke kwaliteiten en talenten zet je daarvoor in? En hoe kun je dat wat je zo “blij” maakt wellicht meer inzetten en minder doen van wat je te veel “kost”.

Verliesverwerking en transformatie

Er is ook aandacht voor verliesverwerking. Hoe gek het misschien (nu nog) kan klinken, een crisis of ziekte is niet “het einde” en zelfs een kans. Als (gezondheids)verlies en angst een plek mag krijgen, kun je onder dat wat er was – en wie je altijd hebt gedacht te “moeten” zijn – nieuwe mogelijkheden ontdekken.

We nodigen je uit om op je eigen wijze “naar binnen” te gaan, leren loslaten, opnieuw kijken, ontdekken, onderzoeken en je nieuwe grenzen leren voelen en aangeven in de buitenwereld. Om daar dan je mogelijkheden te benutten. Daarbij kunnen we elkaar input geven en ondersteunen.

De ene helft van het programma, onder leiding van Irmgard van der Vegt en soms een gastspreker, bestaat derhalve uit oefeningen, spelvormen, “creatieve” en andere opdrachten, informatie en handvatten waar je in groepjes van 2-4 mensen of zelf thuis mee aan de slag kunt.

2. Fysiek kracht en gewaar zijn versterken

De andere helft van het programma speelt in op het (weer) fysiek zo gezond mogelijk worden of blijven en je (fysiek) meer bewust worden. Daarvoor gaan we wandelen, maken we gebruik van ademhalings- en bewustzijnsoefeningen en wandelcoaching. Het is bovendien een goede manier om weer meer vertrouwd te raken met je lijf en om het bewustzijn te versterken van wat het je te zeggen heeft en hoe je met jezelf omgaat.

De bedoeling is dit te gaan afwisselen met yoga en/of een aanbod van verschillende vormen van sport en bewegen (de (begeleiding voor) dit laatste deel is nog in onderzoek/ontwikkeling), waarbij aandacht is voor (een milde vorm van) spieropbouw en conditie, om zo te werken aan het vergroten (of op peil houden) van je vitaliteit.

De training wordt gegeven door Irmgard van der Vegt, i.s.m. sport- / bewegingsdeskundigen*, een yoga docente* (*=nog in ontwikkeling).

Aanmelden

Aanmelding vooraf is nodig. Je mag tussentijds instromen en doorstromen in een volgende ronde (Onder voorbehoud; Beoogd wordt om deze training doorlopend te geven bij positieve evaluatie en voldoende funding).

Om deze training ook toegankelijk te maken voor mensen die niet draagkrachtig zijn, wordt momenteel gezocht naar subsidie en/of sponsoren. Wil jij (of jouw bedrijf) bijdragen, dan kom ik graag met je in contact!

Trainingsdetails:

Datum:

vanaf 5 september t/m 24 november, iedere maandag en donderdagochtend

Tijd:

9.00 - 10.30 / 11.00 uur

Adres:

Harderwijk (vooralsnog Drielandendreef 52e)

Kosten:

€ 795,-- exclusief BTW (= € 961,95 inclusief BTW, inclusief Innerlijk Werkdagboek en trainingsmap.
Mogelijk kan je werkgever of je werkgever de kosten vergoeden. Informeer daarnaar bij je werkgever.
Voor mensen die beperkte financiële mogelijkheden hebben, willen we de training tegen gereduceerd tarief of gratis beschikbaar stellen door middel van subsidie en sponsering door bedrijven. (Geef dit aan als je je opgeeft!) Wij zoeken daarvoor sponsoren / subsidie.

Benieuwd wat voor type jij bent?

Lees hoe je je enneagramtype ontdekt

Ontvang de test met type-beschrijvingen en bel me vrijblijvend voor een toelichting!

Hoe komen wij in contact:

Drielandendreef 52e
3845 CA Harderwijk
0619055222
info@irmgardvandervegt.nl

Ontketen talent in jou en je organisatie