Leven vanuit een natuurlijke stroom

Blokkades aankijken en nieuwe beweging laten ontstaan

Familieopstellingen Harderwijk

Opstellingen: Natuurlijke wijze verbinding herstellen

Opstellingen of systemisch werken is een heel mooie, fascinerende manier om inzichten te krijgen over je zelf en hoe je jezelf (onbewust) belemmert om een “rijker” leven te leiden. En het mooie is: Iedereen kan het. Als je je maar open stelt.

Het is een heel natuurlijke manier om de verbinding met jezelf, anderen en alles om ons heen te herstellen. Opstellen helpt je om vanuit verschillende punten dingen te gaan “voelen en bekijken”. Denk aan opstellen van jezelf,  je belemmering, verlangen, dilemma’s, anderen die een rol lijken te spelen, je ouder of nog oudere familie- of historische lijnen die er mee te maken kunnen hebben, etc.. 

Welke problemen of verlangens leent opstellen zich voor?

Opstellen is geschikt om allerlei problemen of verlangens onder de loep te nemen. Ik gebruik het zelf veel bij mensen die aan zichzelf en hun persoonlijke groei willen werken, mensen die zien dat ze vaker op eenzelfde manier vastlopen in het leven of bij loopbaanvraagstukken. Ook bij relatieproblemen of samenwerkingsproblemen werkt het krachtig. Het kan veel helder maken als je een ernstige ziekte hebt (gehad) of een andere akelige gebeurtenis in je leven.

Het helpt om pijn en trauma’s – groot of klein, van jezelf en/of van generaties voor jou, die in jouw “systeem” werkzaam zijn – zichtbaar te maken, zodat je er mentaal, emotioneel en fysiek anders mee kunt omgaan.  

Verschillende manieren van opstellen

Er zijn verschillende manieren om een opstelling te doen. Je kunt het met een groep “representanten” doen, maar als we die niet hebben, kunnen we ook heel goed met blaadjes, voorwerpen en/of poppetjes werken. Ook doe ik vaak opstellingen met behulp van punten in of inzichten uit het enneagram, met tekeningen of met materialen uit de natuur. Wat je ook gebruikt, we beginnen altijd met een vraagstelling. Die gaan we dan “uitzetten”.

Ik gebruik een eigen variant van “het nieuwe opstellen”, geïnspireerd op de opleiding bij Hylke Bonnema, de werkgroep Systemisch Werken van het Platform Enneagram Professionals en eigen coachingservaring met o.a. creatieve loopbaancounseling en wandelcoaching.

Verandering op diep niveau

Welke manier we ook gebruiken, het zorgt ervoor dat je bewustzijn wordt verruimd. We proberen niet iets te “repareren” met tips, trucs of zweverige toestanden, maar boren een nieuw zelf-helend en zelfoplossend vermogen in jou zelf aan.

Door jezelf open te stellen, oprecht aandacht te geven, durven voelen van energie en wat die je te vertellen heeft, omgaan met de spanning, in contact komen met impasses, blokkades, (nare) gebeurtenissen of ziekte in je leven, verandert er op een diep (gevoels)niveau e.e.a. jou. En (daardoor) ook iets in je omgeving. Hoe diep? Dat hangt af van jezelf en wat je aankunt. 

Zingeving en aanvaarding (lots) bestemming

Het opent de weg naar een aanweziger, meer verbonden én vrijere, “echtere” jou. Het helpt je steeds meer Zijnskracht te kunnen ervaren, van waaruit je talent – steeds meer zónder vervorming van een ego-overcompensatie en bijbehorende mentale, emotionele en zelfs fysieke blokkades – tot volle bloei kan komen. Verbonden met jezelf, de stroom van het leven en (dus) met alles en ieder om je heen.

Door het aankijken van blokkades kan er een nieuwe levensstroom ontstaan. Of beter gezegd: Je kunt (weer) contact maken met deze levensenergie en deze laten stromen. En je kunt steeds beter de zin van jouw bestaan op deze aarde ervaren, dit de ruimte geven en laten stromen vanuit je essentiële aard. Ook als – of juist omdát – het leven onaangename dingen op jouw pad brengt.  

Benieuwd wat voor type jij bent?

Lees hoe je je enneagramtype ontdekt

Ontvang de test met type-beschrijvingen en bel me vrijblijvend voor een toelichting!

Hoe komen wij in contact:

Drielandendreef 52e
3845 CA Harderwijk
0619055222
info@irmgardvandervegt.nl

Ontketen talent in jou en je organisatie