Het Enneagram

Type-specifieke ontwikkeling van mensen en hun relatie

Het Enneagram

Inzicht in jouw persoonlijkheid

Het enneagram is een model van 9 persoonlijkheidstypes, waardoor je relatief eenvoudig zicht kunt krijgen op hoe jij in elkaar steekt, met al je talenten, maar ook de minder mooie kanten, je manier van communiceren, besluitvorming, etc. Het geeft handvatten voor functies of werkomgeving die goed of juist minder goed bij je passen, handvatten voor wat jou stimuleert in je groei, etc. Heel handig voor o.a. beroepsoriëntatie, loopbaanonderzoek en talentontwikkeling.

Psychologische en spirituele ontwikkeling

Maar het is véél meer! Het leert ons dat we meer zijn dan onze persoonlijkheid. Het combineert al eeuwenoude wortels met moderne inzichten. Veel mensen zijn bang dat ze ermee “in een hokje” worden gestopt. Maar het enneagram kan als geen enkel ander model ons helpen psychologisch en spiritueel te groeien, meer in onze kracht te komen.

Ondertussen ontkent het enneagram de verschillen in mensen ook niet: Zo zijn er binnen de types zijn onderverdelingen (subtypes en vleugels). Ook de psychologische gezondheid (hoe “wakker” of bewust is iemand) bepaalt hoe iemand zich gedraagt.

Onze potentie optimaal leren benutten

Iedereen zit boordevol talent. We beperken onszelf echter allemaal, in meer of mindere mate, in onze mogelijkheden. Die beperking en problemen zijn terug te leiden tot frustratie van talent of van wie je eigenlijk bent. Talent dat niet gezien of gehoord is, nu en in het verleden. Er zijn “gaten in onze ziel” (Almaas) ontstaan. Pijn die we ver weg proberen te stoppen onder bescherming van onze persoonlijkheid. Pijn die echter onbewust ons leven en onze relaties bepaalt en beperkt. In Hoezo: “ontketenen van talent” kun je hier ook iets over lezen.

Verandering door bewustwording

Wil je werkelijk veranderen en groeien, dan is inzicht in jouw patronen van denken, voelen en handelen nodig. En verwerking van die pijn, zodat die minder onbewust jouw leven en gedrag bepaalt. Ieder persoonlijkheidstype heeft zijn eigen patronen, met zijn eigen angsten, uitgebleven kindertijdboodschappen, verlangens, drijfveren, overtuigingen, overleefstrategie, en met kwaliteiten en gedrag waarvan de effectiviteit afhangt van het mentale gezondheidsniveau.

Persoonlijkheidstype specifiek ontwikkelingspad

Hoe bewuster we worden van onze patronen, hoe meer we ontdekken dat er onder de bescherming van onze persoonlijkheid een oneindige kracht ligt, die omgaan met alle uitdagingen in het leven lichter maakt. Door weer meer in contact te komen met onze ware aard (essentie), kunnen we oneindig veel effectiever worden. Dat lukt ons niet als we alleen op gedragsniveau of vaardigheidsniveau verandering proberen te bewerkstelligen en weer een nieuw kunstje leren (dat vergroot ons ego en kost energie). Inzicht op overtuigingenniveau én de lagen daaronder toelaten en verwerken maakt dat we kunnen veranderen “van binnenuit”. Dan “stroomt” de energie, vanuit jezelf, naar anderen, en vice versa.

De inzichten uit het enneagram – de persoonlijkheidstypologie en ook de andere manieren van werken ermee – bieden een herkenbare weg tot zelfkennis, bewustwording en groei. Met een typespecifiek ontwikkelingspad.

Enneagram & systemisch/ energetisch ontwikkelingspad

Het enneagram kan ook systemisch/ energetisch, als proces- en ontwikkelingsmodel gebruikt worden. Met het energetisch werken kun je werkelijk ervaren hoe je jezelf afhoudt van je essentiekracht en hoe je je eigen blokkades – in denken, emoties en in je lijf – hebt gecreëerd (en nog creëert). Je leert hoe je – door steeds meer bewust zijn en her-inneren – meer in je essentie kunt blijven. Verbonden met jezelf én iedereen en alles om je heen.  Dit kan ingezet worden bij coaching en ook in de Training Word Wakker & Wijs – II kun je hiermee kennismaken.

De waarde van compassie en begrip

Het mooie ervan is, dat je niet alleen inzicht krijgt in je eigen persoonlijkheidsdynamiek, maar ook meer begrip krijgt voor het gedrag van anderen. Door te begrijpen waaróm anderen zich soms in jouw ogen vervelend, irritant, etc. gedragen, reageer je er zelf minder sterk op. Hoe bewuster je wordt, hoe makkelijker het wordt te zien welke behoefte (en pijn) erachter ligt en om dat dan te vertalen naar wat de ander nodig heeft. Je begrijpt dat dat van enorme waarde is in opvoeden, onderwijs, en allerlei andere relaties.

De toepassing van het enneagram in organisaties zorgt ervoor dat de mensen in de organisatie vitaler in het werk staan, hun kwaliteiten beter benutten, effectiever leiding geven en ontvangen en beter communiceren en samenwerken.

Open source

Er is ongelooflijk veel informatie te vinden over het enneagram en hoe je dat kunt inzetten: In relaties, bij opvoeden, voor beroeps- en loopbaankeuzes, individuele ontwikkeling, team- en organisatieontwikkeling, verandermanagement, etc. Het fijne is, dat het een open source is en dus voor iedereen toegankelijk.

Persoonlijke ontwikkeling is leuk en inspirerend!

Wie eenmaal het enneagram heeft ontdekt, leert bovendien hoe leuk en inspirerend persoonlijke bewustwording en groei is … Dus: waar wacht je op?

Benieuwd wat voor type jij bent?

Lees hoe je je enneagramtype ontdekt

Ontvang de test met type-beschrijvingen en bel me vrijblijvend voor een toelichting!

Hoe komen wij in contact:

Drielandendreef 52e
3845 CA Harderwijk
0619055222
info@irmgardvandervegt.nl

Ontketen talent in jou en je organisatie