Je enneagramtype bepalen

Type interview

De beste manier om je enneagramtype bepalen is door middel van een type-interview (zie de coachingspagina voor de mogelijkheden) met een in het enneagram gespecialiseerde coach. Je type bepalen is niet altijd even eenvoudig. Er zijn types die op een bepaald niveau erg op elkaar lijken. Het vraagt kennis en vaardigheden om dit te helpen ontwarren.

Je type ontdekken vraagt dus ook het toelaten van wat jou drijft, in positieve maar ook negatieve zin. Het vraagt dus wel wat zelfinzicht op een dieper (drijfveren)niveau. Echter, jezelf open stellen voor deze zoektocht op drijfverenniveau is al de helft van je winst als het gaat om je ontwikkel- of transformatieproces.

Waarom werken met het enneagram?

Ontwikkelen met het enneagram helpt je namelijk te ontdekken hoe je jezelf “gevangen” houdt in je persoonlijkheid. Een zelfbeschermingslaag die we ons hebben eigen gemaakt, die een combinatie is van aanleg en conditionering in onze ontwikkelingsjaren. De manier waarop we denken, voelen en ons gedragen, die onze persoonlijkheid vormt, zijn automatische, zich herhalende patronen geworden. Die persoonlijkheid is weliswaar nuttig en nodig, maar raakt nogal eens in de “overdrive”.

Een belangrijke stap is dus je bewust te worden van deze patronen en de drijfveren die deze in gang zetten, zodat we ons kunnen leren bevrijden van de inflexibiliteit en beperkingen ervan.

Als we ons wat meer kunnen ontdoen van de auto-pilot en disfunctionele randjes, zijn we veel effectiever en kunnen we betere relaties aangaan en vloeiender samenwerken. Het enneagram geeft je ook handvatten voor loopbaankeuzes of rollen in samenwerking en ontwikkelprocessen. Lees meer op mijn enneagrampagina.

Compassie én verantwoordelijkheid

Belangrijk is het om dat te doen met zelfcompassie. Je soms zelfs destructieve patronen zijn niet zo maar ontstaan. Je hebt ze je eigen gemaakt, omdat er “trauma’s” (grote of kleine, we hebben allemaal trauma’s ervaren) waren waar je mee hebt leren omgaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat je bepaalde (essentie-) delen van jezelf bent gaan terugtrekken en daar omheen een beschermingslaag hebt opgebouwd. Je kunt echter leren om te zien dat die onbewuste, geautomatiseerde patronen nú lang niet altijd nodig zijn en verantwoordelijkheid leren nemen voor je eigen ontwikkeling en daaruit voortvloeiend gedrag.

Daarnaast helpt het je om (weer meer) contact te maken met wat we noemen je Essentiële Aard, die onder de zogenaamd veilige strategie van de persoonlijkheid verborgen is. Jouw Kern met eigenschappen die moeiteloos ter beschikking staan en waarmee je in verbinding met jezelf en anderen kunt leven.

Vrijheid in verbondenheid

Met alle inspanning van de persoonlijkheid kun je daar hooguit een surrogaat van vinden. Het gaat dus om ont-wikkelen, ont-dekken en loslaten van “het verhaal” waar je (onbewust) aan gehecht bent geraakt. Zo kun je je eigen nieuwe vrijheid in verbondenheid gaan ontdekken en het beste wat jij te bieden hebt vrijelijk delen met de wereld.

Je moet er wél iets voor doen

Patronen die al jaren ingesleten zijn en “snelwegen” zijn geworden in je fysieke, emotionele en mentale centra van intelligentie, gaan niet zo maar weg. Het vraagt liefst dagelijkse liefdevolle zelfdiscipline om jezelf te oefenen in bewustwording, om zo nieuwe wegen te vinden. De reis is echter de moeite waard en velen die de reis beginnen, willen die niet meer stoppen.

De meeste mensen zitten gemiddeld op gezondheidsniveau 5 (zie afbeelding). Er valt dus nog wel wat vrijheid en (mentale, emotionele en fysieke) gezondheidsniveau te winnen.

Typetest

Een typetest kan het vergemakkelijken om je type te bepalen. In een test is het echter toch lastig om goed door te vragen. Deze kan dus een op jou afgestemd onderzoek nooit helemaal vervangen. Het is dan ook aan te raden om de test te combineren met een type interview en/of het lezen van een aantal enneagram boeken.

Op dit moment is de typetest niet online beschikbaar. Wil je graag een test doen, dan stuur ik je er graag één toe. Stuur dan graag een mail via het contactformulier of bel mij (0619055222).

Je kunt natuurlijk ook een afspraak maken voor een (kosteloos) kennismakingsgesprek. Ik vertel je graag meer over het enneagram en de mogelijkheden.

Benieuwd wat voor type jij bent?

Lees hoe je je enneagramtype ontdekt

Ontvang de test met type-beschrijvingen en bel me vrijblijvend voor een toelichting!

Hoe komen wij in contact:

Drielandendreef 52e
3845 CA Harderwijk
0619055222
info@irmgardvandervegt.nl

Ontketen talent in jou en je organisatie