“Mensen zijn kwetsbaar het mooist”! Dat zei ook Maaike Ouboter. Heb je haar optreden gezien op 27 mei 2013 tijdens “De beste sing-a-songwriter van Nederland”? Haar liedje “dat ik je mis” komt recht je hart binnen en roert je tot tranen toe. Zoals jurylid Sanne zei: “Eerst probeerde ik me nog een tijd flink te houden en dan ineens komt het aan. Maar dan is het ook oké …”
Mayke schreef het liedje na het overlijden van haar moeder. Ze neemt je mee van de koesterende warme haven die ze had, naar het verlies en loslaten, tot het besef dat je het “alleen” kunt in de wetenschap dat die ander altijd bij je zal zijn ook al is die er niet. En door het liedje heen ervaar je haar zekere kracht die groeit. Prachtig! Wat komt het binnen. Wat doet het met jou?
Wat maakt kwetsbaar zijn nu eigenlijk mooi? Iemand die moeilijke tijd in het leven heeft doorgemaakt en daar op gezonde wijze uit is gekomen, zonder zich emotioneel af te sluiten, kan met veel meer diepgang van betekenis zijn voor anderen. Je wordt er toegankelijk of benaderbaar van. Je hart staat open. Dat zorgt dat je meer in contact kunt zijn met anderen en visa versa. Maar ook met jezelf! En dat maakt je oneindig veel sterker en effectiever, omdat het zo indrukwekkend is.
Ja, ja, denk jij misschien dan nu wel. Waarom zou ík in vredesnaam kwetsbaar willen zijn? Liever niet misschien. Wil jij ook liever “flink” zijn? Of word je ook net als één van de deelnemers, nerveus van die kwetsbaarheid? Zeker als iemand zoals Maaike je met haar kwetsbaarheid in de ogen kijkt en contact met je maakt?
Het kan doodeng zijn om je kwetsbaar op te stellen. Allerlei overtuigingen en angsten weerhouden je om dat op je eigen wijze manier te kunnen doen. “Iets” in jou wil je beschermen en weerhoudt je (in meer of mindere mate) om kwetsbaar te durven zijn. Het vraagt, kortom, een zekere hoeveelheid (zelf)vertrouwen. Als je door je ouders en anderen om je heen, goed gespiegeld en begrepen bent in je kindertijd, heb je dat in de basis vaak wel in behoorlijke mate. Maar als je dat niet meer ervaart, hoe kun je dan weer komen?
Coaching met systemische oefeningen kunnen je helpen om opnieuw te ervaren dat jij gegrond bent in het Zijn. Een vrouwelijke energie die we vinden op punt 6 van het enneagram, vaak aangeduid als godin van de aarde, als fundament van het bestaan, die je terug helpt te keren naar innerlijke wijsheid en je helpt zelfverzekerd, geaard, praktisch, sereen en moedig te zijn. Bijzonder is dat je tijdens die oefeningen ook kunt ervaren dat je je een groot deel van de tijd zelf belemmert om daar contact mee te maken. Zo kun je komen tot wezenlijke verandering.
Kwetsbaarheid is in het bijzonder een thema van type of op punt 8, met als tegenpool Kracht. De gemiddelde Acht zal geneigd zijn zijn/haar kracht ten toon te spreiden om zichzelf te beschermen tegen beheersing door anderen en kwetsbaarheid. Hoe bewuster Achten worden, hoe meer ze leren innerlijk rustiger te zijn en te wachten tot een diepere, waarachtiger impuls in hun hart opkomt, een drang die niet gebaseerd is op angsten en de reacties daarop. Ze worden zo meester over zichzelf en hun passies en bewijzen ze hoe sterk ze werkelijk zijn door niet te handelen wanneer ze het, als ze dat wilden, met kracht zouden kunnen opnemen tegen anderen. In gedrag en houding hebben Achten dan iets onschuldigs en eenvoudigs (= heilige deugd); ze belichamen een zuiverheid van gemoed en geweten, die anderen diep aanspreekt en ontroert, loyaal en enorm toegewijd maakt. Zo zie je de mooie paradox van de Acht: Achten zijn op hun sterkst wanneer ze handelen met zelfbeheersing en als open durven zijn.
Je kwetsbaar op stellen is echter nog niet zo eenvoudig. Het wordt al snel een “stoppen met roken”-actie: Je een trucje aanleren, werkt misschien even, maar je houdt het niet lang vol en uiteindelijk brengt het je geen persoonlijke groei en verbinding. Je kunt er wel komen, maar niet naartoe! Het vraagt een andere weg, van bewust leren zijn en leren zien waardoor je je keer op keer laat afbrengen van je essentie. In mijn coaching en trainingen biedt ik een typespecifieke aanpak voor jou én je organisatie, om jou te helpen jezelf te (her)ontdekken, jezelf verder te ontwikkelen zodat je talent en kracht (weer) meer kan bloeien.