Blog berichten

...en nieuwsbrieven

Terug naar inspiratie

Talentontwikkeling: Obama wordt echt geen Poetin!

Hoe schiet jij jezelf in de voet?

Merk jij ook wel eens dat je jezelf in bepaalde situaties laat verlokken tot een manier van handelen die achteraf gezien toch niet zo handig was? Of dat je ineens ziet hoe je jezelf (nog steeds) in de wielen rijdt. Pfff … ik had weer eens een mooie eye opener voor mezelf. Ik ga je erover vertellen.

Hoera weerstand!

Waarom? Omdat weerstand (of andere emotie) je iets te vertellen heeft. Door het aan te kijken, kun je er wat van leren. Het is goed om je weerstand te onderzoeken, om te kijken of je waarneming wel zuiver is. Of wellicht gekleurd wordt door ervaringen uit het verleden.

Zo hebben mensen natuurlijk ook weerstand tegen coaching of persoonlijke ontwikkeling. Die tackelen ik dan nu graag. Die is er vaak omdat mensen denken dat ze zichzelf dan allerlei nieuwe kwaliteiten of eigenschappen moeten aanmeten, zich nog meer moeten aanpassen of aanleren.
Ik geloof daar niet in, hoewel er natuurlijk wel veel te leren is! Je kunt Obama (een type 9) niet leren een Poetin (vermoedelijk een counter 6) te worden, hoewel sommigen dat in Amerika wel zouden willen, las ik in de Volkskrant. Andersom evenmin.

Hoe kun je je wel duurzaam ontwikkelen?

Obama kan wel leren zien hoe, waar en waarom hij door kan slaan in zijn (ego)verlangen vrede en harmonie te bewaren en hoe hij dan zijn eigen zichtbaarheid en daadkracht belemmert. Door te werken aan (en bewust worden van) die belemmeringen en het leren (mogen!) voelen van zijn daadkracht, ontstaat “als vanzelf” een aanwezige, verbindende verschijning, die dingen voor elkaar weet te krijgen op zijn eigen manier en daarmee (weer meer) respect krijgt. Talenten die hij gewoon in zich heeft. Een type 9 op zijn best!

Bij mij gaat coaching en training dus vooral over het in gang zetten van een proces waarin je jezelf steeds verder gaat ontdekken. Leren zien en voelen welk talent en kracht je in je hebt – bewustwording kan je helpen je eigen kracht te her-inneren”, en leren zien hoe je je eigen talent eigenlijk voortdurend “frustreert”. Groei komt dan vanzelf wel, van binnen uit.

Iedereen kan toch wel een beetje groei gebruiken?!

En dat heeft dan ook direct invloed op de kwaliteit van de relaties die je hebt met anderen: Met je kinderen, je partner, samenwerking met je collega’s, effectiever leidinggeven aan je medewerkers. Reden genoeg, toch, om hier aan te beginnen?

Nu dan over mijn wielen, boosheid en mijn passie en waarom werken aan jezelf gewoon ook echt leuk en fijn is! Klik daarvoor hier! 

Graag weer tot een volgende keer!

Irmgard


 

Ontketen talent in jou en je organisatie